loader
0.40464226947899 ZIDARSKI RADOVI 104.82880905268 VULKANIZERSKA RADNJA

ŠTA MI JE POTREBNO?

Za pokretanje delatnosti podizanja zasada na površini od 200 m2 potrebno je 680 matičnih biljaka, priprema zemljišta, oranje i fina obrada, prihrana đubrivom (pre otpočinjanja delatnosti ispitati sastav zemljišta, jer se na taj način može postići veći prinos i uštedeti na đubrivu. Analiza se ne plaća ako imate registrovano poljoprivredno gazdinstvo), plastenik sa sistemom za navodnjavanje.

KOLIKO JE POTREBNO DA ULOŽIM ODMAH?

Minimalna početna ulaganja iznose oko 2.700 EUR (za 200 m2).

KOLIKA DODATNA ULAGANJA ME JOŠ OČEKUJU?

Potrebno je uložiti još oko 500 EUR (dodatna radna snaga, motor, pumpa, ambalaža i sl.).

KAKO SE REGISTRUJEM?

Registruje se kao poljoprivredno gazdinstvo.

KOME PRODAJEM?

Ovu proizvodnju možete plasirati na lokalnim pijacama (ako je proizvodnja u blizini gradova) ili prodati na veliko na veletržnicama.

DA LI MI JE POTREBNO JOŠ LJUDI?

Potrebno je angažovanje dodatne radne snage (mogu da budu i članovi porodice) u periodu sadnje matičnih biljaka i berbe.

ŠKOLA, DIPLOME?

Nije potrebno. Dovoljno je pratiti uputstva prodavca sadnog materijala ili savetodavne poljoprivredne službe Ministarstva poljoprivrede koja postoji pri svakoj opštini.

ŠTA JE JOŠ VAŽNO?

Delatnost je sezonskog karaktera. Zavisno od vremenskih uslova očekivani prinos po jednom plasteniku može biti do 2,4 t, koliko se očekuje u drugoj godini. Prosečna cena je oko 1,5 EUR/kg što je prihod od 3.600 EUR po plasteniku.

Partneri projekta

logo logo logo logo